CategoriesBlog

Dondurarak Kurutma Yöntemi İçin Doğru Ekipman Nasıl Seçilir?

Dondurarak Kurutma Yöntemi İçin Doğru Ekipman Nasıl Seçilir?

Meyve ve sebzeler yılın belirli dönemlerinde taze olarak temin edilebilir. Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler çok daha faydalı ve besleyici olduğu için doğru zamanda tüketmek önemlidir. Ancak bir gıdayı doğru şekilde saklayarak yılın her zamanı tüketmek de mümkündür. Gıda saklamak için her zaman geliştirilen ve denenen yöntemler olmuştur. Sadece gıdayı bozulmadan muhafaza etmek değil aynı zamanda besin değerlerini de korumanın önemi anlaşıldığından beri de alternatif yollara başvurulmuştur. Bu yöntemler arasında hem sağlıklı hem de pratik olmasıyla dondurarak kurutma yöntemi öne çıkıyor.

Dondurarak kurutma yöntemi için de elbette diğer tüm işlemlerde olduğu gibi doğru ekipmanla çalışmak gerekiyor. Dondurmak ve besinleri kurutmak için birçok farklı adım gerçekleşeceği için doğru ürünlerle bu süreci tamamlamak gerekiyor. Liyolife tarafından sunulan freeze dryer çeşitleri bu işlem için doğru ekipman seçiminde öne çıkıyor.

Dondurarak Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır?

Gıda saklamak için doğru yöntem arayışlarında ortaya çıkan dondurarak kurutma yöntemi oldukça verimli bir seçenek oluyor. Gıdaları hem uzun süre hem de besin değerleriyle beraber saklamak için dondurarak kurutma yöntemi pratik bir çözüm. Temel prensip olarak düşük basınç ve sıcaklıkta maddenin hal değişiminden yararlanılarak yapılan bir işlem. Böylece besinlerin içerisinde bulunan su dondurularak katı hale getirildikten sonra, direkt olarak süblimleşme sayesinde gaz forma geçiriliyor. Bu sayede besin içerisinde bulunan su hızla uzaklaştırılırken, besin değerlerini de korumak mümkün oluyor. Anlatılırken oldukça basit görünen bu işlem için de önemli püf noktalar bulunur. Bu sebeple dondurarak kurutma yöntemi için doğru ekipman seçimi oldukça önemlidir.

Dondurarak kurutma yöntemi için kullanılacak ekipmanların öncelikle gıda temasına uygun materyalden oluşturulması gerekir. Böylece sağlıkla tüketilecek besinlerin herhangi bir yabancı maddeyle de teması engellenmiş olur. Freeze Dryer modelleri içerisinde farklı hacim ve büyüklükte olan ürünlerden ihtiyaca göre seçim yapmak da ekipman tercihi kadar önemlidir. Liyolife ürünleri içerisinde farklı hacimlerde birçok freeze dryer bulunuyor. Kullandığı enerji miktarı, hacmi, ürün kapasitesi gibi değişkenler ile ev tipi kullanım için veya daha büyük amaçlar için kullanılabilecek ürünleri bulmak mümkündür.

Dondurarak Meyve Kurutmak Evde Nasıl Yapılır?

Gıdaları kurutarak saklamak birçok besin için geçerli bir yöntemdir. Özellikle meyve kuruları birçok farklı kullanım alanına sahip olduğu için çok tercih edilir. Ancak meyvelerin birçoğu yüksek su oranına sahip olduğu için de kurutmak oldukça zahmetli olabilir. Dondurarak kurutma yöntemi bu zahmeti ortadan kaldıracak bir sisteme sahip. Düşük sıcaklık ve basınç ile çalıştığı için, ısı ile kurutma yönteminden çok daha sağlıklı ve pratik bir seçenek.

Meyveleri kurutmak dondurarak kurutma yöntemi için doğru ekipman kullanımı ile evde de oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Böylece bütün meyvelere dört mevsim aynı besleyicilikle ulaşmak mümkün olur. Liyolife dondurarak kurutucu ürünlerin ev kullanımı için ideal boyutta olan seçenekleri de vardır. Bunlardan birisi de FD5 modeli. Bu ürün 5 tepsiye kadar ulaşan hacmi ile ev ortamında gıda kurutmanın en güvenilir yollarından birini sunuyor. Meyveleri ev ortamında kurutmak için yeterli bir alana ve güce sahip olduğu için de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Eğer yeterli alan varsa evde kurutma yöntemi için diğer modeller de tercih edilebilir. Aynı zamanda Liyolife dondurarak kurutma yöntemi için doğru ekipman sağlayabileceğiniz diğer ürünlere de sahip. Dondurarak kurutma yöntemi için doğru ekipman seçeneklerinden birisi de Cold Trap adı verilen bir cihaz. Cold Trap sayesinde dondurarak kurutma işlemi sırasında cihazın buhar tutma seviyesini arttırmak mümkün oluyor. Böylece gıda içerisinde bulunan nem miktarını oldukça düşük seviyelere getirmek de mümkün oluyor. 

Gıdaları Kurutarak Saklamanın Önemi

Kurutarak gıda saklama yöntemi eskilerden beri kullanılır. En pratik ve etkili kurutma yöntemlerinden biri olduğu için çokça tercih edilmekte. Gıdaların her mevsim ve her an ulaşılabilir olmasını sağlayan bir yöntem olduğu için de oldukça önemli. Aynı zamanda kurutarak saklanan gıdaların bozulması da engellendiği için israfın da önüne geçilmiş oluyor. Gelişen teknolojiyle beraber gıdaların sadece saklanmasının değil besin değerlerinin de korunmasının önemi bugün biliniyor. 

Dondurarak Kurutma Yöntemi İçin Doğru Ekipman Nedir?

Dondurarak kurutmak için çalışma prensibini iyi anlamak gerekir. Fiziksel bazı dengelerin sağlanması ile oluşturulan bir yöntem olduğu için yanlış ekipman kullanımı sadece zaman ve ürün kaybına sebep olabilir. Maddenin hal değişimleri için her zaman gerekli olan ortam şartları vardır. Dondurarak kurutma yöntemi için de maddenin hal değişimlerinden biri olan süblimleşme yolu kullanılır. Bu işlem için sıcaklık ve basınç değerlerinin düşük olması gerekir. Böylece direkt olarak besinlerin içerisindeki sıvı uzaklaştırılmış olur.

Dondurarak kurutma yöntemi için doğru ekipman kullanımının önemi de burada devreye girer. Eğer uygun sıcaklık ve basınç değerleri stabil bir şekilde sağlanamazsa üründeki nem oranı istenen seviyede olamayabilir. Başka bir ihtimalle de uygun şartlar olmadığında besin değeri kaybı yaşanabilir. Bu sebeple dondurarak kurutma yöntemi için doğru ekipman kullanmak gerekir.

Liyolife ürünleri dondurarak kurutma yöntemi için doğru ekipman arayışına etkili çözümler sunar. Sitemizden inceleyerek temin edebileceğiniz bazı freeze dryer modelleri şu şekilde sıralanabilir;

Bütün bu ürünler dondurarak kurutmak için üretilmiş olup birçok farklı amaçla kullanılabilir. Özellikle kurutulacak ürün kapasitesi düşünülerek büyük hacimli modeller arasından da seçim yapılabilir. Bütün Liyolife freeze dryer modelleri için en üst seviyede besin değeri korunması sağlanır. 

Besinleri Dondurarak Kurutma Yönteminin Kullanılabileceği Alanlar

Dondurarak kurutma yöntemi birçok alanda kullanılabilir bir seçenek. Sadece kendiniz ve aileniz için besinleri dondurarak kurutabilirsiniz. Böylece yıllık beslenme planınızın büyük bir bölümünü de planlamış olursunuz. Bunun yanı sıra büyük ölçekli bir çalışmayla birçok kişiye ulaşabilirsiniz. Böylece büyük miktarlarda ürünleri kurutarak bir gelir elde etmeniz de mümkün olur. Doğru ekipmanla dondurarak kurutma işlemi gerçekleştirmeniz sonucunda her ihtimalde avantajlı bir durumda olursunuz.

Dondurarak kurutma yöntemi ile sakladığınız gıdaları güvenle kullanabileceğiniz için bebek beslenmesine de dahil edebilirsiniz. Ek gıda başlangıç sürecinden itibaren en ihtiyaç duyduğunuz anlarda kendi özel tariflerinizi hazır bir şekilde bulundurmuş olursunuz.

Dondurularak kurutulmuş gıdaların bu alanlardan farklı kullanımları da vardır. Evcil hayvan dostlarımız için de çok tercih edilen gıda saklama yöntemlerinden birisi dondurarak kurutmadır. Böylece onlar için de her zaman besleyici ürünlere ulaşmak mümkün olur. 

Bunların dışında dondurarak kurutulan ürünler uzun süre kullanılabilir olduğu için acil durumlarda da ihtiyaç duyulur. Özellikle afet durumlarında taşınması ve saklanması için ayrı bir enerji harcanmasına gerek kalmayan gıdalar olduğu için bulunması faydalıdır. Farklı bir seçenek olarak kamp yaparken de büyük kolaylık sağlayan alternatifler freeze dryer ile hazırlanabilir. 

Önceki yazımıza https://liyolife.com/tr/dondurarak-kurutma-yontemi-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.