CategoriesBlog

Dondurularak Kurutulmuş Gıdaların Raf Ömrü

Dondurularak Kurutulmuş Gıdaların Raf Ömrü

Günümüzde gelişen gıda endüstrisi sayesinde hasat sonrası ürünlerin değerlendirilmesi daha kolay hale gelmiştir. Bununla birlikte dondurularak kurutulmuş gıdaların hemen tüketilememesi, raf ömrü kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Gıdaların bekleme sürecinde gerçekleşen çeşitli biyokimyasal değişiklikler, besin kalitesini etkilemektedir. Bunu engellemek için dondurarak kurutma yöntemi olarak bilinen liyofilizasyon, geleneksel kurutma yöntemlerinin sakıncalı olduğu ya da yetersiz kaldığı ürünler için sık kullanılmaktadır. Bozulma riski yüksek gıdalar, bazı biyolojik ürünler ve ilaçlar buna örnek olarak verilebilir.

Dondurarak kurutma yöntemini öne çıkaran önemli unsurlardan biri, besin değerini önemli ölçüde koruması ve dayanıklılık konusunda da elde edilen sonuçlardır. Bugün dondurularak kurutulmuş gıda evlerimizde önemli yer tutarken gıda endüstrisinin de oldukça fazla gelişmesini sağlamıştır. Bu açıdan hem sağlıklı ve sürdürülebilir bir gıda tüketimine hem de ülke ekonomisine katkısı vardır.

Freeze dryer cihazları, dondurarak kurutma uygulanması için büyük önem taşır. Siz de bu yazımızda bu yöntemin raf ömrü için önemini değerlendirebilir, Liyolife rehberliğinde size en uygun freeze dryer ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Dondurularak Kurutulmuş Yiyeceklerin Uzun Süre Taze Tutma Yöntemleri 

Dondurularak kurutulmuş gıdaların ve diğer ürünlerin raf ömrü, 20-25 yıla kadar çıkabilmektedir. Bu ürünleri uzun süre taze tutabilmek ve sağlıklı tüketebilmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekir.

  • Ambalajı açılmayan ürünlerin saklama ömrü daha uzundur. Dondurulma işlemiyle kurutulmuş gıdaların ambalajı açıldıktan sonra uzun süre bekletilmemesi önerilir. Açıldıktan sonra ürün hava almayacak şekilde tekrar kapatılmalıdır.
  • Bu yöntemin, diğer saklama yöntemlerine göre daha dayanıklı şekilde muhafaza sağladığını söylemek mümkündür. Bununla birlikte ürünlerin saklandığı depolama alanlarının kuru ve serin olmasına özen gösterilmelidir.
  • Dondurularak kurutulmuş yiyecekleri taze tutmak için söz konusu işlemin doğru yapılması gerekir. Ürünlerin taze olarak işleme alınması, işlem öncesi yıkama, ayıklama gibi hazırlıkların doğru yapılması kurutma sonrası gıdaların taze tutulmasını da kolaylaştıracaktır.

Gıdaların özellikle doğru dondurma ve depolama ile uzun süre taze tutulabildiğini söyleyebiliriz. Bunun nasıl sağlanabileceğini daha detaylı açıklayalım.

Doğru Dondurma İşlemi

Dondurarak kurutma yöntemi sadece gıda sektöründe değil birçok alanda karşımıza çıkar. Günümüzde birçok biyolojik ürün ve ilaç sanayinde de bu işlem, en güvenilir yöntemler arasındadır. Hatta müzecilik ya da sergicilik alanında da önemli eserlerin, bitkilerin ya da hayvanların korunması için kullanılabilir. Bunun için de doğru dondurma işlemi büyük önem taşır. En basit haliyle açıklamak gerekirse söz konusu yöntemi üç adımdan oluşur:

  1. Dondurma aşamasında çok düşük sıcaklık kullanılır ve kurutulacak madde dondurulur.
  2. Kurutma aşamasında çok düşük basınç altında donmuş sıvının süblimasyonu ve donmamış olarak nitelenen bağlı sıvının kurutulacak maddeden uzaklaştırılması söz konusudur.
  3. Muhafaza aşamasında ise kontrollü koşullarda depolama esastır. Genellikle oksijensiz ve nemsiz; hava geçirmez alanlarda depolama büyük önem taşır.

Söz konusu yönteminin başarılı sonuç vermesi için tüm aşamaların doğru izlenmesi önemlidir. Bu işlem esnasında gerekli kurutma hızı için düşük basınç kullanmak gerekir. Söz konusu yöntemin her aşaması doğru yürütüldüğünde birçok ürün ve gıda maddesi; başlangıçtaki fiziksel, kimyasal, biyolojik, organik özelliklerini koruyabilmektedir.

Ambalajlama ve Depolamanın Önemi

Dondurularak kurutulmuş gıda için ambalajlama ve depolamanın önemi çok fazladır. Ürünün beklenen raf ömrünü karşılaması, açıldığında bile tazeliğini muhafaza etmesi buna bağlıdır. Peki dondurularak kurutulmuş gıdalarımızı nasıl saklayabiliriz?

  • Öncelikle dondurularak kurutulmuş ürünler ambalajlanırken sızdırmaz olması önceliklidir. Ambalajlama önerisi olarak azot veya CO2 gibi inert gaz atmosferinde yapılarak %1-2 ye düşürülen bir oksijen seviyesinde olması önemlidir.
  • Ambalajların neme ve rutubete dirençli olması gerekir.
  • Ambalajlama işlemi kurutmadan sonra kısa süre içinde tamamlanmalıdır.
  • Dondurularak kurutma yönteminde toz halindeki ürünler için topaklanma önleyici kullanılabilir.

Dondurularak Kurutulmuş Gıdaların Avantajları

Bazı gıdaların geleneksel kurutma yöntemleri ile kurutulması ve saklanması oldukça zordur. Kahve, soğan, çorba ya da bazı deniz ürünleri buna örnek olarak verilebilir. Bu ürünlerin dondurularak kurutulmuş yiyecek olarak çok fazla tercih edildiğini görebilirsiniz.

Dondurularak kurutulmuş gıdaların sağlıklı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında oldukça sağlıklı ve avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. İşte dondurularak kurutulmuş gıdaların avantajlarını sizin için sıralıyoruz:

  • Dondurularak kurutulmuş gıda; renk, koku, tat ve besin değeri kaybı yaşamaz.
  • Bu gıdalarda katkı maddesi kullanılmaz. Bunun, sağlık açısından oldukça önemli bir unsur olduğunu belirtmekte fayda var.
  • Söz konusu yöntemin en çok tercih edilme sebeplerinden biri, gıda israfını önleyen uzun saklama ömrüdür.
  • Dondurularak kurutulmuş yiyecekler, gıda endüstrisinin gelişmesinde de önemli bir rol oynar. Bu gıdaların ithalat ve ihracattaki rolü ülke ekonomisine katkı sağlar. Zamanında saklanamayan birçok gıda ürünü bozularak hem insan gücü hem de ekonomik olarak bir kayıptır.

Dondurularak kurutulmuş gıda öncelikle sağlık açısından dikkat çekicidir. Bu yöntem, gıdaların besleyiciliğinin korunmasına yardımcı olur. Bununla birlikte saklama koşullarında sağladığı kolaylık da birçok açıdan tasarruf da sağlar.

Besin Değerlerinin Korunması

Beslenme tarzı ve tüketilen yiyecekler vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle besin değeri yüksek gıdaları tüketmek vücudun temel ihtiyaçlarını karşılar. Vücut fonksiyonlarının doğru çalışmasını sağlar. Bu nedenle gıdaları saklama yöntemleri değerlendirilirken besin değerini en iyi şekilde muhafaza etmek ön plana çıkan kriterler arasındadır.

Dondurularak kurutulmuş gıda içeriğine bakıldığında besin değerinin en iyi şekilde muhafaza edilerek işlemden geçtiği vurgulanmaktadır. Kullanılan teknoloji ve süblimleşme etkisi diğer kurutma yöntemlerinden ayırıcı bir özelliktir. Özellikle meyve ve sebzelerde su oranının ne kadar yüksek, hem vitamin hem de mineral açısından ne kadar zengin olduğu düşünülürse kurutma işleminin önemi de ortaya çıkar.

Besin değerini koruma açısından değerlendirildiğinde freeze dry teknolojisi %97 besin değerini korur. Bu da söz konusu işlemin geleneksel saklama yöntemlerine göre ne kadar avantajlı olduğunu bize gösterir.

Kolay Saklanması ve Taşınması

Mevsiminde toplanan sebze ve meyveler ya da üretimi sağlanan birçok gıda için zamanında saklama koşullarının sağlanması çok önemlidir. Aksi takdirde ürünler zarar görebilir ve dondurularak kurutulmuş gıdaların tüketilmesi sağlık açısından uygunsuz bir hale gelebilir. Bu nedenle dondurularak kurutulmuş yiyeceklerin en önemli avantajlarından biri saklama kolaylığıdır. Uygun depolama alanları oluşturarak çok fazla miktarda ürünü dondurarak kurutabilir ve saklayabilirsiniz.

Üstelik gıda endüstrisi açısından bu ürünleri bir yerden bir yere taşımak da oldukça kolaylaşır. Daha fazla ürünü bir arada taşıyabilir ve ürünlerin taşıma esnasındaki bozulma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Bu açıdan gıda saklama yöntemi olarak dondurarak kurutulmuş gıdalar size bir konfor alanı da yaratmaktadır.

Dondurularak Kurutulmuş Yiyecekler Sağlıklı mı?

Beslenme ile ilgili en önemli konulardan biri, gıdaların sağlık üzerindeki etkileridir. Dondurularak kurutulmuş yiyecekler sağlıklı olup olmadığını özellikle merak edebilirsiniz. Dondurarak kurutma işlemi ve kullandığı teknoloji sayesinde yiyecekleriniz ilk günkü tazeliğini kaybetmez.

Sağlıklı bir şekilde dondurularak kurutulmuş gıda ve ürünler güvenli bir şekilde tüketilebilir. Bunun için freeze dryer cihazları oldukça etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Liyolife freeze dryerler ile gıdalarınızı sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.

Liyolife rehberliğinde ihtiyacınız olan cihaza kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Meyve ve sebze bahçelerinizdeki mahsulleri, tazeliğini kaybetmeden dondurarak kurutabilirsiniz. Kamp ve tatilleriniz için yiyecek stoğu yapabilir, evcil hayvanlarınız için sağlıklı ödül mamaları hazırlayabilirsiniz. Bizimle iletişime geçerek Liyolife freeze dry teknolojisiyle tanışabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://liyolife.com/tr/liyofilizasyon-teknolojisi-ile-ilac-gelistirme/ linkinden ulaşabilirsiniz.